Youth Network Reloaded- THE YOUTH EXCHANGE

Schimbul intercultural de tineret din proiectul “Youth Network Reloaded” a durat intre 26/09  si 07/10/2019. Organizatia din Finlanda a avut de gazduit 21 de tineri din cele 3 tari partenere, la Sammalmniemni.

 

 

 

Eugeniu: Proiectul acesta a fost o experienta folositoare pentru mine, aducandu-mi noi intelegeri in diverse domenii: mi-am explorat capacitatile artistice (de exemplu am invatat sa cant la un acordeon), am descoperit o multime de detalii legate de schimbarile climatice, am invatat multe cuvinte noi in finlandeza si italiana, dar mai ales, mi-am castigat o gramada de prieteni fantastici!
Am muncit foarte mult, dar, cu toate acestea, m-am distrat enorm!
Locul in care am fost cele doua saptamani, m-au ajutat sa ma apropii de natura salbatica a Finlandei, dar si de traditia locala legata de sauna, care a fost deschisa in fiecare seara.
Multumirile mele se indreapta in primul rand catre Mihai, Mattia si Petra, care ne-au calauzit in realizarea spectacolului, promovat live pe FaceBook; lui Petja si lui Antti care n-au oferit cadrul de poveste. Nu in ultimul rand vreau sa le transmit gandurile mele cele mai bune celorlalti tineri cu care am creat spectacolul, cu care am descoperit natura si vulnerabilitatile generate de schimbarile climatice: Viivi, Julie, Minttu, Sofia, Iris, Giulia si intregului grup de romani, care a fost cel mai tare!!!!
Multumim Sammalmniemni! ❤

 

 

 

Catalina:
Timpul petrecut in cadrul proiectului a reprezentat un mod foarte placut de socializare,dezvoltare personala si artistica. Am intalnit persoane extraordinare pe care acum ma bucur sa ii numesc prietenii mei si cu care am creat un moment artistic deosebit. Toti sunt niste oameni foarte talentati si ma bucur ca am avut ocazia sa invat cate ceva despre cultura fiecaruia. Workshop-ul a fost de neuitat si toate activitatile au reusit sa ma scoata din zona mea de confort si sa fiu mai deschisa. Locatia a fost un vis, fiind inconjurata de natura, unde multitudinea de stele, lacul, padurea, dar mai ales linistea din jur ne-au relaxat si ne-au ajutat sa ne concentram mai bine pe ce aveam de facut. Sunt foarte incantata ca am avut oportunitatea de a participa la acest schimb si ca am intalnit atatia oameni minunati care m-au transformat intr-o persoana mai buna.
Diana:

La sfarsitul lunii septembrie am avut bucuria de a participa la un proiect de exchange desfasurat in Finlanda. Din momentul in care ne-am intalnit la aeroport, am stiut ca aceasta va fi o experienta de neuitat datorita persoanelor alaturi de care am luat parte la proiect. Primele zile in Finlanda au fost mai mult de acomodare, am facut cunostinta cu participantii din celelalte tari (Italia si Finlanda), am explorat imprejurimile (lacul langa care erau construite cabanele, padurea in care ne aflam) si am inceput, incetul cu incetul, sa ne imprietenim!Workshop-urile au fost variate (actorie, dans si muzica), cel mai frumos si interesant mi s-a parut cel de actorie, condus de Mihai, la care am si participat! Oamenii pe care i-am intalnit in acest proiect sunt unii dintre cele mai interesante persoane pe care le-am cunoscut vreodata. Majoritatea au fost destul de timizi la inceput, ca si mine, dar dupa primele zile, chiar am inceput sa avem discutii interesante cu persoanele din alta tara, in engleza, lucru care mai mult ca sigur mi-a dezvolatat abilitatea de a vorbi fluent aceasta limba. In concluzie, sunt foarte recunoascatoare pentru acest proiect deoarece am cunoscut persoane foarte dragute si interesante, pe care nu le-as fi cunoscut altfel, dar si pentru ca mi-a schimbat complet perspectiva cu care vedeam lumea si persoanele din jur.

Amedeea

Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență încărcată de emoții și de fericire. In perioada proiectului am reusit sa ajungem de la statutul de straini, necunoscuti, la cel de prieteni, lăsând la o parte diferențele de cultura si limbă. Deoarece locatia proiectului s-a aflat in mijlocul naturii, am putut observa venirea toamnei, natura schimbându-se in fiecare zi, dar si impactul negativ pe care oamenii l-au avut asupra naturii.

Am participat la atelierul de dans, unde am fost placut surprinsa de faptul că toți  am contribuit cu idei la realizarea coregrafiei, iar coordonatoarea atelierului, Petra din Finlanda a reusit sa contopeasca mirobolant alagamul de idei, astfel creând un spectacol de neuitat. De asemenea, in cadrul coregrafiei am incercat sa introducem in mod artistic ingrijorarea noastra față de problema mediului înconjurător, a poluării si a actiunii distructive pe care omul o exercita asupra naturii.

Locatia în  care s-a desfășurat proiectul a fost minunată, deoarece am avut posibilitatea de a înlătura stresul cotidian si de a mă bucura de liniștea  oferită de natura, alături de compania unor noi prieteni.

Irina

În proiectul din Finlanda la care am luat parte la sfârșitul lunii septembrie am avut șansa sa cunosc niste oameni minunați, cu care am avut multe lucruri in comun. Cel mai mult mi-au placut activitățile de la ora 10, deoarece fiecare țară a avut ziua ei dedicata si astfel am avut ocazia să cunoaștem mai bine jocurile si dansurile propuse de fiecare țară. În fiecare zi am fost rugați să alegem un nr. de la 1 la 10 care sa exprime starea noastra din acea zi. În ceea ce priveste workshop-urile, pot spune că au fost pe sufletul fiecaruia dintre noi, deoarece am putut alege intre muzica, dans și teatru. Datorita activităților de cunoaștere, crearea spectacolului a fost foarte usoara. Prin intermediul proiectului toata lumea a avut cate ceva de invatat, chiar dacă noi stiam despre consecințele schimbărilor climatice. În cele 11 zile ale proiectului, cred ca am devenit foarte buni prieteni, iar ideea cu prietenul secret si cu acele biletele pe care le-am primit intr un plic mi-au facut experienta din Finlanda si mai frumoasa. La capitolul cazare si mâncare, am numai cuvinte de laudă, deoarece am apreciat tot ceea ce s-a facut pentru noi: mâncare foarte, foarte gustoasă, camere curate si destul de mari pentru ,,reprizele” de ras pe care care le am avut in fiecare noapte, săli de activități spatioase. Recomand din tot sufletul aceste schimburi interculturale, care ne fac mai buni si mult mai responsabili!

Leave a comment