Work Together – Good Practice Visit in Gulbene, Latvia

Intre 22-27.05.2022 o echipa alcatuita din 4 participanti romani si 3 italieni au vizitat organizatia letona: Gulbenes novada pasvaldība, care este si coordonatoare proiectului “Work Together”. Activitatile au fost centrate pe strategiile de actiuni trasngeneraionale aplicate de organizatia gazda in comunitate.

Iata mai jos un eseu scris de Florentina Lupu:

“Oportunitatea de a intra in contact cu cultura letona este de neratat, unica. Se produc schimbari in mentalitate, in still de a lucra cu beneficiarii care au efecte pe termen lung pentru generatii intregi. Sunt multe lucruri care te impresioneaza, dar dintre cele mai importante, amintesc: Importanta acordata pentru relatia om-natura – letonii au un stil aparte de a integra in viata de zi cu zi natura simplu, instinctiv, fluid, iar copiii sunt implicati direct in actiuni care in mod normal sunt considerate ale adultilor – plantat, sapat, reamenajat etc…

Viata se desfasoara fara agitatie, fara stres – ne-a fost clar ca letonii sunt mai mult centrati pe solutii decât pe cauze si iei investesc intreaga energie câtre aceasta directie. Cumva, aceasta metoda de a gandi te face sa te intrebi dacã nu cumva merita energia risipita pe victimizare si gasirea unui vinovat este constructiva… Increderea ca fiecare isi face treaba bine – competenta, profesionalismul si implicarea nu se demonstreaza doar prin diplome, ci si prin activitatile practice care sunt desfasurate cu beneficiarii- se pune mare accent prin a eleva mediul de viata prin implicare activa a cetatenilor, nu doar asteptand municipalitatea. S- a putut observa o impletire unica intre traditional si modern de la activitatile de zi cu zi, la cladiri, la tehnicile de lucru cu beneficiarii – cumva persoanele in etate nu simt ca se pierd in itele modernului si nu simt ca nu apartin acestor timpuri, iar copiii considera istoria cool prin activitati actualizate cu obiceiuri vechi, prezentate in metode noi.

Ingeniozitatea – multe dintre materialele de lucru observate in gradinite sunt concepute de elevi, profesori si parinti, iar acesta a fost aspectul care m-a inspirat si motivat sa aplic multe dintre cele observate. Ospitalitatea, calmul, umorul fin, profesionalismul letonilor ne-au ajutat sa evoluam din punct de vedere profesional si personal, ne-au inspirat si cu siguranta putem aplica si in practica noastra aspecte invatate in proiectul “Work Together”.

Work together” is a project under the Erasmus Plus financial support (2021-1-LV01-KA210-ADU-000027356), Its main goal is to promote the values of the intergenerational education in an Exchange of Good Practice between 3 organizations from Latvia, Romania and Italy (Gulbenes novada pasvaldība, ACTOR and Danilo Dolci).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s