Proiectul “Permacultură și reziliență în comunităţile rurale” în incubatie

Iarna cu zilele ei reci și scurte ne-a îndemnat la visare si reflecție despre cum putem creea o lume mai buna în jurul nostru cu propriile maini si minți. Profităm de acest timp și ne “hranim” sufletește din planificarea proiectelor noastre în lunile calde ce urmează. Echipa noastră se afla într-un un moment de maximă inspirație, avand o mulțime de idei bune despre cum va decurge proiectul. Este posibil chiar sa avem mai multe idei decât putem implementa în timpul scurt pe care-l avem la dispoziție. Lucrăm cu mult entuziasm și voință la planificarea detaliată a activităților și suntem mai mult decât dornici ca semințele ideilor noastre să încolțească și să răsară, manifestându-se în acțiuni interesante și utile pentru comunitatea noastră. 

O prima intalnire cu tinerii din mediul rural

Prima întâlnire cu participanții a avut ca scop prezentarea viziunii și a obiectivelor proiectului nostru și de a oferi o imagine de ansamblu despre cum vor decurge activitățile viitoare. Oamenii frumoși care ne-au încântat cu prezența au fost de vârste și tipologii diferite, dar animati de curiozitate. Ne-am amuzat și am învățat din jocuri și activități de educație non-formala, am discutat despre Corpul European de Solidaritate și despre viziunea proiectului nostru “Permacultura și Reziliență în Comunitățile Rurale”. Am adus în discuție diverse strategii despre cum am putea imbunatati traiul in comuna noastra prin grija fata de mediu și împărțirea surplusului. De asemenea ne-am gandit impreuna și am dezbătut multiple idei de activități care ar putea aduce mai multă viață în Gornet: Ateliere de bushcrafting în pădure, vanatoare de comori, conceperea unui traseu turistic prin imprejurimile comunei, etc.

Ne-am simțit bine impreuna și am fost placut surprinsi de un sentiment de comunitate, ambianta generala fiind una familiara si destinsa. Majoritatea dintre cei veniți au fost foarte interesați să afle mai multe despre următoarea întâlnire pe care o vom organiza. Chiar mai mult, mulți s-au oferit sa ne ajute la organizarea următoarelor evenimente care vor fi deschise pentru mai mulți participanți. Ne-am străduit să respectam măsurile sanitare pentru a putea creea un spațiu sigur și confortabil din toate punctele de vedere pentru toți cei care s-au alaturat. 

Provocare: trezirea interesului tinerilor din mediul rural

De cele mai multe ori, mediul urban este un focar de informație unde se produc schimbări rapide iar asta tinde să-i facă pe locuitorii acestor spații, mai deschiși ‘la nou’. În mediul rural, introducera si adoptarea unor idei noi, pot reprezenta un proces mai dificil și mai îndelungat. Noi ne-am intalnit deja cu acest fenomen al reticentei, care ne-a făcut sa ne mobilizam mai bine, și ne-a încurajat sa devenim mai creativi. Adevărul, este ca dedicam o parte mai mare din energia noastra  decat ne-am așteptat, părții de sensibilizare a oamenilor din Gornet și din comunele vecine. Pe parcursul următoarelor luni, ne propunem sa inspiram si sa trezim curiozitatea despre ce inseamna permacultura in cat mai mulți dintre localnicii acestor zone, dar și sa clarificam printr-o manifestare directă viziunea și scopul acestui proiect.

link

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s