“Permacultură și reziliență în comunităţile rurale”

Prima intalnire a proiectului pentru Permacultura si rezilienta in comunitatile rurale a grupului de initiativa numit si “Sphera pentru Terra” s-a intamplat in 18 octombrie 2020

Sphera pentru Terra sau “Spațiu de permacultura, educație holistica și arta pentru regenerarea Terrei” este visul nostru comun al unui loc transformator care sa faciliteze trecerea de la separare la integrare a omului in natura. Noi suntem Tiberiu, Camelia, Irina, Yolanda, Anca si Andreea, un grup de tineri porniti intr-o calatorie pentru a regasi ceva pierdut: legatura noastra cu pământul, cu noi înșine și cu ceilalți.

Acestui vis i-au dat naștere Tiberiu si Camelia, a căror munca a vizat legatura oamenilor cu lucrul pamantului, creșterea hranei și împărțirea surplusului. Pasiunea și determinarea lor ne-au adus impreuna, ne-au inspirat și-au făcut ca Sphera pentru Terra sa devină un vis comun.

Cu ajutorul si indrumarea asociatiei ACTOR am aplicat la European Solidarity Corps cu proiectul: ‘Permacultura si rezilienta in comunitatile rurale’ si am obtinut fonduri pentru devoltarea si implementarea proiectului in localitatea Gornet, locul unde-si are radacinile Sphera pentru Terra, pentru urmatoarele 12 luni. 

Acest proiectul si-a gasit motivatia dar si inspiratia cu ajutorul identificarii si observarii a mai multor probleme: pierderea legaturii cu pamantul si cu hrana, lipsa de interes a autoritatilor fata de structurile socio-economice si culturale de la sat, lipsa spatiilor destinate activitatilor culturale si de dezvoltare a abilitatilor sociale a tinerilor de la sat, care cresc neavand aceleasi oportunitati ca cei din orase. Drept urmare, prin acest proiect ne dorim sa satisfacem nevoile tinerilor de la sat: nevoia de rezilienta (constinetizarea valorii si potentialului satului), nevoia pentru un spatiu comunitar si oferirea unor instrumente pentru comunicare si colaborare, nevoia de implicare si initiativa, nevoia de adaptare la o noua situatie economica si sociala (oportunitati de a-si valorifica timpul, abilitatiile si cunostintele in comunitatea lor). Proiectul nostru vizeaza 15 tineri din localitatea Gornet si isi propune incurajarea asumarii rolului de cetaten activ in vederea dezvoltarii personale si comunitare prin acumularea de competente sociale si antreprenoriale aplicand valorile si principiile permaculturii. 

Sambata pe 18 octombrie a avut loc prima noastra intalnire oficiala in cadrul acestui proiect, in spatiul Sphera pentru Terra unde Tibi si Cami duc o viata simpla, intr-o gradina minunata, aplicand permacultura, care este un mod de a gandi si a planui teritoriul punand pe primul loc grija fata de pamant si grija fata de oameni. Ne-au vizitat si cei doi reprezentanti ai organizatiei A.C.T.O.R. pentru definitivarea modului de lucru si cateva indicatii generale. Aceasta vizita a culminat cu un tur prin gradina plina de bunatati si curiozitati si de asemena mici degustari de fructe si legume de sezon.

In cadrul acestei intalniri am pus la punct detaliile administrative pentru inceperea proiectului, am stabilit un program de colaborare, ne-am ales rolurile si am facut mult mult mult brainstorming de idei care sa transforme acest proiect intr-unul de succes.

Cele doua zile petrecute in jurul acestor idei ne-au inspirat pe fiecare dintre noi si ne-am intors acasa plini de speranta unui viitor mai bun si mai unit. Acum ca primul pas al acestui proiect a fost facut, continuam sa lucram cu entuziasm si ne pregatim sa ii intalnim pe tinerii din comuna Gornet care vor fi selectionati curand pentru a ni se alatura.Timp de 12 luni vom co-crea un spatiu sigur si deschis aici in satul nostru pentru educare, regenerare si celebrare. 

Cu dragoste pentru oameni si pamant,

echipa Sphera pentru Terra

Activitatile proiectului vizeaza comunitatea din Gornet, judetul Prahova, unde urmeaza sa fie implementate in urmatoarele 12 luni. Proiectul se desfășoară având suportul A.C.T.O.R. si finanțarea Corpului European de Solidaritate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s