Atelier Origami | RO version

Obiective:

  1. descoperirea posibilităților de animație folosind Origami;
  2. descoperirea posibilităților de animație folosind personaje Origami în activitatea de animație clinică sau în jocurile și activitățile destinate copiilor.

 

Activități:

  • prezentarea unor modele de origami;
  • exercițiul pe modelele propuse;
  • gimnastica degetelor în utilizarea figurinelor Origami pentru eventuala dezvoltare a unor situații teatrale cu presonaje imaginare;
  • dezvoltarea unei strategii de organizare a unor concursuri de Origami pentru copii în cadrul următoarelor evenimente din agenda proiectelor.

Atelierul a fost organizat într-o cafenea socială cu scopul principal de inducere a unei atmosfere frumoase, degajate, dar și pentru a le arăta voluntarilor locuri noi în București.

Eugenia a început atelierul cu niște modele de bază, cum ar fi „triunghiul magic”. După aceea, voluntarii au învățat alte două modele: bomba de apă și titirezul. Participanții au descoperit (mai ales folosind „bomba de apă”) potențialul artistic de a expresivitate prin comunicare vizuală a propriilor mâni. Așadar, aceștia vor putea folosi figurinele Origami în activitățile cu copiii.

În partea de exersare în conceperea unor personaje, voluntarii au fost inițial destul de neîncrezători, însă pe parcurs au realizat ușurința cu care aceștia pot creea momente de animație fără a avea la dispoziție o gamă largă de materiale.

Au înțeles, de asemenea, cum se transformă, cum se transferă și cum se proiectează mișcarea umană sau ale unor ființe oarecare  (animale) în mișcările simple ale mâinilor sau în mișcările mâinilor la care se atașează figurine Origami (“bomba de apă” care poate căpăta aspectul unei păpuși).

Al doilea model a fost un titirez. Prin intermediul acestui proces au descoperit mai multe variante de lucru eficient în echipă, iar la final au folosit titirezii creați pentru o competiție între ei.

În incheiere, participanții au venit cu posibile idei de implementare a tehnicilor învățate la acest atelier în activitățile lor zilnice de animație clinică și alte activități ale proiectelor. Așadar, aceștia pot folosi modele de Origami în momente artistice desfășurate în spitale, școli, grădinițe, dar mai ales pot ajuța copiii să învețe arta de a face Origami la rândul lor.

FEEDBACKS

VT:

  • Davide: “It was in a very nice bar. We have been taught a bit of origami and how to use it. I need a lot of patient in doing origami…more than normal.”
  • Greta: “I learnt the basic about origami, which is useful because I like doing origami in hospitals.”
  • Julia: “The origami workshop was interesting because it is good to know a little bit about it and it was good doing the origami figures together in a group and make out a competition because then it was much more fun.”

HT16:

  • Patricia: “Alba taught us a beautiful story with origami that it is useful for doing it in hospitals (it is not only to do origami, it’s use it for something)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s