A.C.T.O.R. la evenimentul “2035- PRIMA GENERATIE FARA TUTUN A ROMANIEI”

img_0759

Separarea dorintei de nevoie, un obicei, care daca ar fi invatat de la o varsta frageda, viciul fumatului ar fi mult mai usor de prevenit.Caci e simplu:  nevoie este sa ai pantofi, dorinta este sa ai acea firma de patofi, nevoie este sa ai haine, dorinta este sa ai ‘acele” haine…etc… o spune Jaques Salome in celebra sa metoda ESPERE.

Copiii nostri mai fac ei oare diferenta? CATEGORIC NU! Si cum sa o faca daca si pentru parintii lor, distanta dintre dorinta si nevoie nu este inteleasa si asumata, dovedind asta in fiecare zi prin tot cee ce fac, decid, ofera.

Sa ne intrebam: FUMATUL este o el o NEVOIE? Pentru fumator separe ca este “dorinta” este confundata cu o “nevoie” atat de mult incat e in stare sa faca FOARTE MULTE COMPROMISURI, chiar actionand CONSTIENT impotriva sanatatii proprii si neglijand efectele asupra sanatatii propriei familii, a propriilor copii.

Caci spunea ieri dr Florin Mihaltan la evenimentul 2035- PRIMA GENERATIE FARA TUTUN A ROMANIEI: FUMATUL ESTE O BOALA. iar FUMATORII sunt BOLNAVI, caci ei nu mai fac diferenta intre NEVOIA reala a corpului lor si dorinta de a mai simti inca o data si inca o data, placerea pe care DROGUL din tigare le-o ofera. Inainte sa imbolnaveasca fizic corpul, fumatul ataca LIBERTATEA de a NU DEPINDE de o substanta, ataca intelegerea separarii dintre DORINTA si NEVOIE.

De anul acesta in tara noastra s-a produs un miracol, s-a aprobat o lege! Ea este rezultatul unul demers sustinut, al unei impresionante coalitii alcatuita din societati de specialisti, organizatii nonguvernamentale, institutii (inclusiv Administratia prezidentiala). Aproape imediat legea a fost atacata, in media, in dezbateri publice  si in parlament. Insa raspunsul a fost clar – Curtea Constitutionala a decis- “oricine va mai contesta aceasta lege face un atac la sanatatea nationala”.  Intre timp legea a fost aplicata si am putut sa ne bucuram de o normalitate in locurile in care mancam, lucram sau ne petrecem timpul in public. Parea totul foarte simplu: majoritatea celor care frecventeaza locurile publice s-a aratat multumita.

Ei bine, se pare ca nu este asa. In urmatoarele saptamani o serie de personaje politice, manate de interese cenusi, vor sa repuna aceasta lege in discutie, urmand ca ea sa fie REVOTATA, intr-o formula ce va permite fumatul in locurile inchise, cu conditia sa existe placute care permit acest lucru…. PE BUNE!? Adica daca un fumator, un bolnav de dependenta de nicotina, va scrie pe o foaie fumatul in aceasta incapere este permis, toti cei din acea incapere vor trebui sa se supuna, inhaland fumul de tutun, fara voie?

Intre timp coalitia “Romania Respira” din care A.C.T.O.R. si ASK ME fac parte a creat un impresionat plan strategic cu obiective multiple si centrate pe scaderea consumului de tutun in Romania, propunandu-si pe termen lung (pana in 2035) ambitioase proiecte de initiativa avand ca beneficari nu numai fumatorii, dar mai ales viitoarele generatii de copiii, adolescentii, cu actiuni de preventive, coerente si de impact.

Prin proiectul cu voluntari aflati in Serviciul de Voluntariat European al Erasmus plus- Healthy is The New Trend al ASK ME, impreuna cu specialistii A.C.T.O.R. a cercetat importanta activitatilor destinate copiilor in directia prevenirii dependentelor, au cercetat cum se poate actiona implicand voluntari pentru a putea stopa acest flagel. E o munca pe termen lung, iar rezultatele vor fi cuantificate sub forma unor instrumente destinate pedagogilor si organizatiilor implicate in munca de tineret la nivel national si international cu aceasta tematica.

Asadar, consideram initiativa de schimbare a legii ca un act iresponsabil si ne vom implica, asa cum am facut-o si pana acuma, pentru a convinge “pseudospecialistii” din Comisia de sanatate” ca votand pentru schimbarea legii aflate in vigoare actioneaza impotriva sanatatii copiilor romani de azi si de maine. Tinerii n voluntari din A.C.T.O.R. si ASK ME sunt pregatiti!

Articol scris in urma participarii Eugeniei BARBU si a Silviei TURSI, ca reprezentanti ai A.C.T.O.R. si ASK ME in Coalitia nationala “Romania Respira”-  la evenimentul din 8.09.16 la evenimentul 2035- PRIMA GENERATIE FARA TUTUN A ROMANIEI, desfasurat sub egida Adminstratiei prezidentiale la Palatul Cotroceni.

img_0764

img_0760

img_0827

img_0761

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s