Anul acesta, seminarul de evaluare a fost organizat in ziua de Dragobete 24.02.16 la reprezentanta Comisiei Comisiei Europene, ca de obicei, putem spune, intre 14 si 18.
Structura evaluarii a fost divizata dupa urmatoarele obiective:
1. Analizarea si evaluarea cooperarii dintre voluntari si pedagogii romani in directia imbunatatirii calitatii activitatilor programului de educatie interculturala, atat pentru copiii beneficiari, cat si pentru toti cei implicate in procesul educative: pedagogi si voluntari in egala masura
- Descoperirea unor activitati si strategii de vizibilitate si diseminare, care sa fie realizate de toti “actorii” implicate in program
- Prezentarea rezultatelor proiectelor HT+, VT+, HNT si AIM Competencies: canalul de YouTube si Colectia de Mandale
- Pregatirea Festivalului Aici Acolo
- Prezentarea oportunitatilor de mobilitate de invatare in cadrul Programului Erasmus plus in proiectele dezvoltate de ACTOR
- Interactiunea directa si calda in atmosfera imbietoarelor bucate gatite de voluntari, dupa retele de la bunicile lor.
Seminarul, al doilea din anula acesta scolar a fost important, in egala masura pentru pedagogi, cat si pentru voluntari, scopul sau fiind sa evalueze programul asa cum s-a desfasurat el, pana acuma.
Inceputul a dat ocazia Anei Elisabeta Naghi, reprezentand Casa Corpului Didactic si Directia pentru Minoritati Nationale din Ministerul Educatiei, sa promoveze Cursul EDUCATIE INTERCULTURALA pentru o Scoala Noua, destinat cadrelor didactice.
Cu totii am fost implicati apoi in activitati: de exemplu am jucat un joc de spargere a ghetii, apoi impartiti in 3 grupuri am vorbit despre 3 tematici fierbinti in procesul de cooperare directa:
- Profesionalism si talent pedagogic
- Deschidere spre cooperare
- Competente de comunicare interculturala
Am vazut pedagogi foarte interesati si deschisi sa lucreze, dar si altii care nu se implicau prea mult, poate pentru ca nu vorbeau si nu intelegeeau limba engleza. In finalul acestei sesiuni au fost aratate diplomele pe care fiecare voluntari le va oferi pedagogilor sai preferati, diplome ce vor avea semnaturile, dar si stampilele “de jucarie”, folosite pentru pasapoartele copiilor.
In a doua parte au fost prezentate filmele create de voluntarii SEV. Au fost alese trei cantece pentru care s-a organizat un concurs de Karaoke. Concurentii au lucrat in pereche: un voluntar cu un pedagog. Au fost trei momente nostime si pline de energie. Juriul alcatuit din 4 bravi voluntari au ales cei mai talentati cantareti.
A urmat un exercitiu despre vizibilitatea atat de necesara in cadrul proiectelor cu finantare Erasmus plus si despre cum sa diseminam rezultatele obtinute. A fost organizat un exercitiu de intervievare a unui voluntar de catre 2 pedagogi. S-a lucrat in grupuri de cate trei si s-a pornit de la intrebari pregatite de Ioana Francisco dinainte. Rezultatele acestui exercitiu nu se vor lasa asteptate, caci vor aparea intr-o selectie pe bloguri si in revistele proiectului. Dar cel mai tare se asteapta ca in urma acestui experiment pedagogii sa fie incurajati sa scrie despre experienta lor de invatare si formare profesionala din cadrul Programului Aici Acolo
In incheiere, voluntarii au fost fericiti sa afle cat de mult sunt placute retele lor traditionale, au vorbit si s-au simtit bine, adaugand noi amintiri pentru luat acasa dupa ce proiectele lor se vor fi terminat.
Iata mesajele pedagogilor pentru voluntari:
|