Programul “Aici Acolo”: Colecția Mandala – fișe pentru activități pedagogice educaționale (download PDF)

12106733_1013450848677195_4502410796778736854_n

Mandala – în traducere liberă: «manda» înseamnă «esență», iar «la» înseamnă «a avea», «a cuprinde»; poate avea și sens de «cerc-circumferință» sau «ciclu»;

Conform budiștilor, Mandala reprezintă procesul prin care cosmosul a fost creat, începând de la centru la exterior; prin intermediul unei simbolistici complexe, Mandala permite desfășurarea unei călătorii inițiatice care contribuie la dezvoltarea sinelui. După o anumită perioadă de timp de la terminarea Mandalei, aceasta este pur și simplu “distrusă”, nisipul din care este compusă fiind măturat. Acest fenomen comemorează efemeritatea lucrurilor, precum și renașterea acestora, puterea care distruge fiind și aceea care oferă viață.

În acest an, Programul Aici-Acolo a decis să îmbunătățească activitatea în școlile și grădinițele participante, implicând voluntarii să deseneze și să își folosească competențele grafice concepând propriile lor Mandale, care să cuprindă tematici referitoare la lecțiile și cultura lor, cu scopul de a ajuta copiii, părinții și profesorii să obțină o materializare a experienței create alături de voluntari spre a-și putea aminti ceea ce au “învățat” la clasă.

Cu timpul, Mandalele noastre “Aici-Acolo”, vor fi poate distruse, dar conținutul și însemnătatea lor vor rămâne parte a procesului de învățare a copiilor în contextul diversității culturale.

Aici puteți găsi întregul conținut (PDF cu fișele de lucru):   mandalas-booklet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s