O listă de ispite: rețete de la Seminarul de Inițiere al Programului Aici Acolo

Seminarul de inițiere a trecut, rețetele rămân! Acestea sunt doar câteva (și unele din cele mai apreciate) rețete pe care voluntarii europeni le-au pregătit special pentru învățătorii și învățătoarele care au venit la seminar. Pentru cei ce nu au avut ocazia de a se desfăta în deliciul intercultural, dar și pentru cei care doresc să aducă tradițiile europene acasă, aici găsiți o gură din fiecare cultură.


TIRAMISU: rețetă italiană adusă de Silvia Tursi (Vitamin T+)

tiramisu

 

INGREDIENTE (8 persoane)

6 ouă (mărime medie)

Cafea cu lapte – destulă pentru a scufunda pișcoturile

400g pișcoturi

120g zahăr

Cacao – destul pentru a presăra deasupra

500g mascarpone

MOD PREPARARE:

Pentru a prepara tiramisu, propun să începem prin a separa albușul de gălbenușul ouălelor. Apoi adăugăm jumătate din zahăr peste gălbenușuri și amestecăm cu mixerul până când obținem un amestec omogen: ușor, spumos și cremos.

Adăugați mascarpone la amestecul de gălbenușuri. Apoi bateți albușurile cu mixerul și adăugați cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și continuați să bateți.  Odată ce albușurile vor fi amestecate perfect, adăugați-le la amestecul de gălbenușuri, zahăr și mascarpone. Faceți asta cu grijă, folosind o lingură.

Când crema este gata, puneți o mica cantitate pe fundul vasului de servire, înmuiați pișcoturile în cafea (nu prea mult), iar apoi puneți-le în farfurie în forma dorită.

Puneți crema peste pișcoturi, iar apoi așezați un alt strat de pișcoturi înmuiate în cafea (dacă primele au fost puse pe orizontală, așezați-le pe verticală). Puteți face 2 sau 3 nivele. Acoperiți ultimul nivel bine și presărați pe deasupra pudra de cacao. Puteți presăra (în plus) și bucățele de ciocolată. Păstrați tiramisu în frigider pentru câteva ore și apoi.. buon appetito!

Link: http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu.html


oreochette

ORECCHIETTE: rețetă italiană adusă de Antonio Lionetti (Here There Plus)

Ingrediente (pentru 4 persoane)

  • Orecchiette 400 g
  • Rucola 300 g
  • Roșii Cherry      10 buc
  • Căței de Usturoi 2 buc
  • Măsline Negre 10 buc
  • Ulei de Măsline extra-virgin 4 linguri
  • Chilli 1/2
  • Ricotta condimentată 50 g
  • Crutoane de pâine prăjită (opțional)       2 linguri
  • Sare                                    după gust

Preparare:

Spălați rucola sub jetul de apă și uscați-o, păstrând numai frunzele fragede și mugurii. Opăriți-le în apă sărată timp de 2 minute apoi răciți-le și stoarceți-le pentru a îndepărta apa în exces. Păstrați apa pe foc.

Spălați roșiile, tăiați-le în sferturi și puneț-le într-o strecurătoare, presărate cu sare pentru a elimina apa. În acest timp, curățați usturoiul. Tăiați-l grosier și puneți-l împreună cu măslinele curățate de sâmburi. Încălziți 4 linguri de ulei într-o tigaie, adăugați bucățile de usturoi, măslinele, roșiile și piperul, amestecați-le și lăsați-le să se armonizeze lafoc moderat pentru 5 minute.

Adăugați rucola și sarea, amestecați și opriți focul. Gătiți pastele al dente și încorporați-le în sos.

Serviți în farfurii individuale asezonate cu ricotta rasă, puțin ulei de măsline și crutoane.


TRANDAFIRI DE MERE: rețetă adusă de Marta-Liina Kanter (Here There Plus)

Plăcinta cu mere este un foarte cunoscut preparat estonian. Fiecare mamă, bunică sau soră știe cum să o prepare. Deobicei se face ca o plăcintă mare, însă de această dată o vom face sub forma unor mici trandafiri. Gustul este același, dar arată puțin diferit.

apros

Ingrediente:

  • Mere (aprox 2 mere pentru 6 trandafiri);
  • Aluat (drojdie, lapte, făină, sare, zahăr);
  • Stafide;
  • Scorțișoară;
  • Dulceață de mere;
  • Lămâie.

Puteți cumpăra aluatul de la magazin. Dacă doriți să îl faceți de la 0, trebuie să încălziți laptele și să îl amestecați cu drojdie, sare și zahăr. Apoi adăugați făina până când aluatul devine gros. Lăsați aluatul să stea la cald pentru 2 ore. Frământa-ți aluatul si lăsați-l încă două ore. Repetați până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Atunci este gata. La final, puneți stafidele în aluat.

Tăiați merele felii semi-lună subțiri și puneți-le în apă cu lămâie. Puneți-le la cuptor timp de 3 minute pentru a se înmuia. (cuptor cu microunde sau la foc în apă fiartă timp de 5-10 minute)

Tăiați fâșii de aluat și puneți feliile de măr peste.

apros1

Împachetați aluatul peste feliile de mere. Dacă doriți, puteți adăuga dulceață pe fâșiile de aluat. Rulați aluatul în forma de trandafiri. Pe deasupra, presărați scorțișoară și zahăr. Coaceți la circa 220 C timp de 15-20 de minute sau până când aluatul este gata.


RULOURI CU MERE ȘI SCORȚIȘOARĂ – rețetă adusă de Bibi Peet (Estonia – Vitamin T+)

rolaa

Ingrediente: Aluat:
50g drojdie proaspătă
5 dl lapte cald
14-15 dl făină
100g unt moale
1 dl zahăr
1 linguriță sare
1 linguriță scorțișoară
Umplutură:
150g unt moale
1 dl zahăr
1 linguriță scorțișoară
2 mere mari
1 linguriță amidon de porumb
Topping:
200g bomboane caramel
Migdale

Mod de preparare:
Dizolvați drojdia în lapte. Adăugați sarea, scorțișoara și jumătate din cantitatea de făină, mixați. Adăugați unt și restul de făină. Distribuiți aluatul uniform. Pentru umplutură, mixați untul cu zahărul și scorțișoara cu care acoperiti suprafața aluatului. Curățați și radeți merele, amestecațile cu amidonul de porumb și așezați-le pe aluat. Rulați și tăiați în bucățele. Lăsați aluatul tăiat acoperit timp de 30 de minute. Bateți oul și ungeți rulourile. Lăsați-le la cuptor la cca 200’C timp de 10-12 minute. Când rulourile se răcesc, le puteți acoperi cu migdale măcinate sau caramel topit.


REȚETĂ TRADIȚIONALĂ LITUANIANĂ: TINGINYS – adusă de Indre Agustinaite (Here There Plus)

1362046643

Unul din deserturile mele lituaniene preferate – Tinginys. În engleză, această rețetă se traduce „the lazy one” (prăjitura leneșă) datorită faptului că este foarte ușor de făcut – în special pentru cei leneși. Îmi place foarte mult această prăjiturică încântătoare și îmi voi aminti mereu cum mergeam la școală și îmi cumpăram Tinginys.

Ingrediente:

3 pachete de biscuiți

1 cană lapte condensat

3 linguri de cacao

100g unt

Optional: nuci, stafide, marmeladă

Mod de preparare:

Puneți biscuiții într-un vas mare și striviți-i în bucățele mici, însă nu striviți prea mult și evitați a-I face pudră.

Topiți untul și lăsați-l să se răcească puțin. Adăugați lngurile de cacao și untul în vasul cu biscuiți. Adăugați laptele condensate și nucile și amestecați până când totul devine cremos.

Acum este timpul să vă lăsați pradă imaginației. Luați o bucată de folie și împăturiți crema în ce formă doriți. Cea mai folosită formă este cea de “salam de biscuiți”. Așezați în congelator timp de 15 minute (nu mai mult), iar apoi puneți amestecul în frigider. După ce se întărește, tăiați în orice formă și serviți.

Link: http://www.lithuanianhomecooking.com/home/lazy-man-cake


PIPIRRANA – rețetă spaniolă adusă de Vicente Sezmero Pozo (Vitamin T plus)

pipirrana

Pipirrana este o salată cu legume de sezon la care se poate adăuga și ton.
Ingrediente:
6 roșii
2 cepe
1 cățel de usturoi
2 ardei
1 conservă de ton
3 ouă
Oțet
Ulei de măsline
Sare și piper
Mod de preparare:
– Fierbeți ouăle.
– Tăiați ardeii, roșiile și cepele în bucățele mici și amestecați-le într-un vas.
– Adăugați ouăle fierte.
– Adăugați usturoiul tăiat bucățele.
– Adăugați conserva de ton.
– Puneți sare și piper după gust.
– Adăugați, la final, oțet și ulei de măsline.


ZAGORSKA STREPA (Zagorje este regiunea din Croația din care vin)– rețetă adusă de Ivana (Vitamin T+)

2
Dificultate medie
8 porții
45 minute

INGREDIENTE

PENTRU ALUAT:
Smântână (mai grasă, 2 dl)
70g margarină
200g făină
sare

PENTRU UMPLUTURĂ:
500g brânză de vaci
Smântână (mai grasă, 2 dl)
3 ouă
3 linguri mălai
sare

MOD DE PREPARARE

ALUAT
Împreunați și amestecați cu mâinile toate ingredientele laolaltă până când margarina se topește de tot și aluatul nu se lipește de mâini. Dacă se lipește, adăugați făină. Întindeți cu făcălețul astfel încât aluatul să fie puțin mai mare decât tava în care veți coace.

UMPLUTURĂ
Mixați toate ingredientele și adăugați sare după gust.
Ungeți bine tava cu grăsime și puneți aluatul. Cum este mai mare decât tava, ar trebui să atârne. Faceți găuri în aluat cu o furculiță, apoi adăugați umplutura, distribuiți în mod egal. Impăturiți marginile ramase peste aluat.

1

Coaceți la 200 °C timp de 30 de minute până când se rumenește.

Link to the recipe in Croatian
Link to my STREPA


OMLETĂ SPANIOLĂ CU CARTOFI – rețetă adusă de Gema (Vitamin T +)

omleta

Ingrediente
Cartofi 1kg
Ouă 8
Cepe 2
Ulei
Sare
MOD DE PREPARARE
– Curățați și tăiați cartofii și cepele (felii).
– Incingeți ulei în tigaie.
– Adugați sare pe cartofi și cepe și puneți în tigaine (20-25 minute la foc mic)
– Luați de pe foc, scurgeți uleiul.
– Bateți oule cu un praf de sare și piper.
– Înglobați cartofii și cepele în vas.
– Încongeți ulei în tigaie apoi adăugați amestecul. (foc mic)
– După cca 10 minute, puneți o farfurie mare peste tigaie și întoarceți omleta pe partea cealaltă.
– După alte 10 minute, luați omleta de pe foc, după ce s-a facut și pe cealaltă parte( câteodată trebuie să întoarveți de două ori.
NOTIȚE:
Prima dată este dificil să întoarceți omleta, însă la a doua sau a treia încercare vă va ieși perfect.
Omleta se poate servi caldă sau rece.

cum nu se face: https://www.youtube.com/watch?v=8Bdsyc_UXt8

cum se face: https://www.youtube.com/watch?v=Cijsv4S3r3U


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s