Despre Programul “Aici Acolo”/ About the Program Here There

Acest interviu cu Eugenia BARBU  a fost realizat de Aleksandra Siljinoska, voluntar EVS din Macedonia si afost preluat de pe http://aiciacolopestetot.wordpress.com/interviews/eugenia-barbu-romanian/

INTERVIU CU EUGENIA BARBU

1. Eugenia, prin intermediul A.C.T.O.R, ești implicată în programul Tineret în acțiune de mult timp. De câți ani de experiență vorbim și care este opinia ta în legătură cu schimbările oferite de acest program?

Proiectele interculturale ale A.C.T.O.R-ului se derulează încă de la începuturi, pentru că am descoperit personal această oportunitate în 2001, când am participat la un curs în Martinica, organizat de Agenția Națională de Tineret din Franța. Așadar, la momentul în care am creat A.C.T.O.R (februarie 2002) – schimburile interculturale au devenit obiectivele noastre principale incluse in strategia noastră.

Cred ca puterea interacțiunii interculturale între oameni ( în special tineri) are o influență puternică asupra dezvoltării personale. În România avem o vorbă – Dacă ai călătorit într-o țară nouă e ca și când ai fi citit o mie de cărți. Adevăratele interacțiuni interculturale – nu doar cele turistice, pot schimba perspectiva de viață a unei persoane pentru totdeauna.

Cu acest tip de înțelegere a programelor europene de Învățare pe tot parcursul vieții-Grundtvig, Tineret (2003-2007) și Tineret în Acțiune (2007-2013), am încercat să creăm în . A.C.T.O.R. metode de învățare non-formală pentru mai mult de 3000 de persoane. Toți aceștia au avut șansa să călătorească și să cunoască oameni din locuri variate cu percepții diferite asupra vieții.

Acțiunea noastră favorită este Serviciul European de Voluntariat. A.C.T.O.R. crește, devine mai vizibil și mai cunoscut trimițând tineri români în întreaga Europă și găzduind voluntari din toate colțurile lumii. La nivel local, grupurile noastre țintă s-au extins de-a lungul timpului, iar activitățile și evenimentele noastre s-au îmbunătățit.

Noi credem că suntem suma experiențelor noastre și încercăm să le oferim această viziune voluntarilor, beneficiarilor din spitale, grădinițe, școli și centre sociale din București sau din zonele rurale. Asta înseamnă că fiecare decizie în viată trebuie să fie luată cu responsabilitate atât la nivel individual cât și comunitar.

Aceste programe oferă oamenilor implicați o perspectivă complexă la un nivel personal, deoarece contextul intercultural ajută să te vezi pe tine însuți ca într-o oglindă magică, fiind capabil de a șterge toate stereotipurile culturale.

2.  Programul foarte bine dezvoltat Aici Acolo schimbă viața multor copii din București în fiecare zi. Care a fost și încă este primul obiectiv  pe care vrei să-l atingi prin acest proiect?

Zâmbesc pentru că este ciudat să găsesc în întrebarea ta cuvintele proiectul bine dezvoltat…pentru că începutul a fost foarte dificil. În 2009, am descoperit importanța subiectelor privind diversitatea culturală atât pentru copii cât  și în general, în educația tinerilor. Dar a fost dificil să-i convingem autoritățile și pe cei din sistem că aceste probleme pot fi rezolvate cu ceva numit programul AICI ACOLO. Partea originală a conceptului Aici Acolo a fost în același timp și cea mai complicată – lecțiile despre diversitatea culturală nu au fost doar simple lecții, ci au fost oferite de reprezentați autentici și reali ai diferitelor culturi care au interacționat direct cu beneficiarii programului și cu profesorii lor.

Am văzut în fiecare an că acest program crează o schimbare complexă a mentalității:

–          În comunitatea românească – românii și-au redescoperit cultura prin înțelegerea modului de percepție a acesteia de către voluntarii străini –într-un sens pozitiv

–           La nivel european – o mulțime de stereotipuri despre România au început să fie șterse, datorită voluntarilor – după un an de lucru zilnic alături de copii români, au ajuns  să aibă o perspectivă realistă asupra culturii noastre și bineințeles s-au întors acasă  și au împărtășit această nouă viziune asupra României comunității lor.

Visăm ca atunci când copiii de azi vor crește vor avea o imagine mai bună despre țara lor și despre ce ar putea să realizeze să facă România locul în care le va placea să locuiască – nu doar să fugă de aici crezând că nu pot găsi nicio oportunitate.

3. Care sunt efectele pe care proiectul îl are asupra grupurilor țintă și nu numai, cum reacționeză societatea românească la acest gen de proiect?

Programul Aici Acolo are două grupuri țintă principale:

–          Copiii și tinerii care interacționeză cu voluntarii SEV

–          Adulții – profesorii, părinții, managerii din educație..etc.

Reacțiile sunt contradictorii. Unele persoane sunt entuziaste, dar în același timp unii sunt foarte pasivi din diferite motive. Un aspect pozitiv este faptul ca nimeni nu pare să fie împotrivă.

Principala noastră dificultate, a fost să luptăm împotriva pasivității și să-i convingem pe actorii implicați de impotanța introducerii diversității culturale în educația copiilor de la vârste foarte fragede.

Un alt aspect greu de schimbat a  fost să schimbăm atitudinea discriminatorie a unor profesori. Știm că unii profesori resping colaborarea cu unii dintre voluntari doar pentru că,  ei bine, aspectul lor exterior este ciudat ( un stil hippy sau mulți cercei etc) sau pentru că, sunt de părere că țara de origine a voluntarului nu este la fel de importantă ca alte țări. Cumva această reacție poate fi înteleasă – astfel de situații au loc într-o țară unde nu avem un fenomen al imigrării important.

Dar oferindu-le suport special prin seminariile noastre, am incercat să subliniem faptul că aceasă situație este o problemă și ar fi bine să reflectăm puțin asupra ei, în comparație cu alte țări, de exemplu sunt la fel de mulți români discriminați din același motiv – ignoranță, lipsa de informare și de interes.

Suntem fericiți să afirmăm că în fiecare an vedem schimbări și că din ce în ce mai mulți profesori vor să introducă acest segment în lecțiile lor, fiind influențați de procesul de colaborare pe care îl au cu voluntarii.

Așadar, după cum vezi, ambele grupuri tință învață mult de pe urma programului Aici Acolo.

4.  Ai adus mulți tineri din toată lumea în România pentru a promova multiculturalismul și totuși să  învețe ceva în plus prin fapte. Ne poți spune mai multe despre asta?

Aceasta este o întrebare atât de complexă încât putem citi o carte întreagă despre subiect. Dar în câteva cuvinte…Am învățat multe de la fiecare voluntar pe care l-am trimis sau găzduit. Fiecare experiență a fost unică pentru mine așa cum a fost și pentru ei.

După primii noștri voluntari găzduiți am crezut că mă pricep la SEV..nu vedeam ce aș putea învăța nou. Dar după aproape de 100 de voluntari găzduiți și aproape 100 trimiși, pot spune că încă nu știu așa multe.

Fiecare persoană are propriile straturi culturale – unul familial, unul personal…etc. fiecare voluntar are un proces de învățare unic. Sunt uimită de fiecare dată de felul în care descoperă cultura românească și de cum devin mai maturi,  de cum după doar un an petrecut în România descoperă ce își doresc să facă în viață cu adevărat…

A.C.T.O.R este locul magic unde îmi pot satisface pasiunea de a-i ajuta pe oameni să descopere lumea și de asemenea să se descopere pe ei.

5. Anul acesta proiectul Aici Acolo a inclus 20 de voluntari din 16 țări diferite. Cât de mulțumită ești de rezultat?

A fost un vis devenit realitate. Dar în același timp a fost o provocare, atât pentru mine cât și pentru intreaga echipă A.C.T.O.R. Acest proiect a necesitat un tip de management complex pentru a crea activități atractive pentru toți voluntarii și pentru a le oferi suportul util necesar propiului proces de învățare al fiecăruia. Așa cum am spus încă de la început (August 2012) acest proiectAici Acolo poate fi comparat cu Babylon. Am avut multe discuții in contradictoriu, pornind de la valori și credințe culturale diferite, dar acum când privesc înapoi, văd armonie între voi, prietenii puternice și frumoase, distracție din plin în România pentru fiecare dintre voi (fără să conteze vârsta)…și pot spune DA!! Toate eforturile noastre nu au fost în van. A fost un an bun Aici Acoloîn viața A.C.T.O.R. Iar după acest proiect sunt sigură ca voi avea prieteni grozavi peste tot în lume, pentru toată viata.

6.Vezi programul Aici Acolo și în viitor?

Da! Cu siguranță! Acest program are mult potențial în a-i ajuta pe voluntarii SEV și de asemenea în a ajuta societatea românească. Poate că vom extinde informațiile despre anumite țări în lecțiile noastre interculturale, pentru că unii profesori au strâns deja destule informații despre câteva țări. Dar, așa cum ți-am zis și înainte, fiecare voluntar este unic si pentru fiecare persoană țara sa înseamnă ceva ce ar putea înlătura stereotipurile culturale. Prin acest tip de program, lumea noastră este mai onestă, mai prietenoasă și mai autentică în procesul de înțelegere, fără nicio barieră.

euflagprogryiaro-01 eacea_logo_en here there everywhere brand final color

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s