Programul Origami- Teatru pedagogic

A.C.T.O.R. anunta redeschiderea
Programului Origami-Teatru Pedagogic
pentru anul scolar 2008-2009!
                                        
Øexista inca din anul 2002, anul infiintarii organizatiei 
Ø este organizat in parteneriat cu gradinite si scoli din Bucuresti si acopera intregul an scolar 
Øare o intensitate de o data sau doua intalniripe grupuri intre 10 si 25 de copii
Øse straduieste sa urmareasca programa clasica de invatamant a gradinitelor si scolilor partenere.  
Ce este origami?
Origami este arta orientala care porneste de la plierea unui patrat de hartie pentru a reprezenta elemente din mediul inconjurator sau personaje imaginare. S-a nascut in orientul indepartat, odata cu descoperirea hartiei. La inceput, era o ocupatie a membrilor curtii imperiale, iar in timp a devenit un instrument in educatie si in terapie.   
In programul nostru Origami este O MAGIE, care il ajuta pe copil sa vada o metamorfoza chiar sub ochii lui, prin efortul sau. Magicianul  este chiar EL. De asemenea, el invata prin joc sa observe natura, pe care o poate compara cu propria sa creatie.   
Cine sunt « Profesorii » de origami din A.C.T.O.R. : 
Tineri  pregatiti si antrenati ca animatori folosind diferite  instrumente artistice pentru copii de diferite varste. In A.C.T.O.R. ei participa la programe si traininguri internationale de educatie nonformala.  
Avantajele programului in educatia copilului :
Dezvolta : 
1. autodisciplina (vointa, ambitia)  
2. dexteritatea  
3. ordinea si echilibrul interior  
4. increderea in puterile proprii  
5. imaginatia, fantezia 
6. creativitatea 
 
Metoda si activitati
In timpul anului scolar copiii invata  sa plieze diferite figurine origami, folosite in activitati ludice, educativ-nonformale. Ii provoaca pe copii sa gandeasca singuri si sa-si asume responsabilitatea pentru ideile lor. 
A anima, inseamna a da viata, a insufleti, a personifica un obiect si de a-l pune in anumite situatii. (Face parte din joaca oricarui copil sa se dedubleze in relatia sa cu jucariile preferate). Cu reprezentarile origami costruite cu mainile lor, copiii realizeaza, individual sau in grup, mici spectacole, care pot concura si castiga premii (tot figurine origami, mai complexe sau din materiale mai deosebite sau de dimensiuni impresionante). Aceasta activitate dezvolta capacitatea de a crea povesti si a le comunica celorlalti.  Juriul acestor concursuri sunt ceilalti copii- spectatori, care au raspunderea sa aleaga castigatorul, acela dintre concurentii care a spus cea mai frumoasa poveste sau care i-a impresionat cel mai mult. Alegerea si raspunderea acesteia, creaza sentimentul de responsabilitate si dezvolta un sistem de valori personal. De asemenea se poate lucra pe teme de cunoastere a mediului sau basme sau de ce nu, de urbanism sau design de interior. Scopul final este introducerea artei origami ca element de dezvoltare al comportamentului copilului pornind de la trairile interioare, starile afective, emotionale si sociale.  
 
Etapele programului
1.septembrie – octombrie debutul. Semnarea contractelor si a parteneriatelor de colaborare
2. derularea saptamanala a activitatilor programului
3. Incepand cu luna mai – invitarea tuturor institutiilor de invatamant partenere pentru a participa la Concursul National de Origami SUFELTUL HARTIEIce se va afla anul viitor la editia a 7 a. Concurentii vor putea sa cunoasca pasionati ai acestei arte din toate colturile tarii intr-o atmosfera de spectacol. 
4. iunie  – evaluarea si valorizarea al cursantilor este « examenul final », prin care « absolventi » trebuie sa invete la randul lor pe alti copii sa plieze un model origami, dupa care primesc diploma de absolvire de la A.C.T.O.R. 

 
Parteneri: Gradinita Bambi 1 si 2, Gradinita MAPN nr. 2, Gradinita MArtinel-ABCDino, Scoala  171, Gradinita Little One, Gradinita si Scoala  Italiana.                     

In fiecare an noi scoli si gradinite ni se altura astfel ca numarul beneficiarilor creste ajungand de la 175 in 2002 la aproape  2000 in 2008….  
 
Va invitam ca  de anul acesta sa va alaturati A.C.T.O.R. pentru a participa la acest program! 
Pentru orice alte informatii va stam la dispozitie la numarul de telefon : 0214604768 ; mobil 0744686093, email : actor_romania@yahoo.com . 

Eugenia Barbu Presedinte A.C.T.O.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s