ORIGAMI – TEATRU PROGRAM PEDAGOGIC invitatie la partenriat pentru gradinite si scoli

 
Origami este arta orientala, care porneste de la plierea unui patrat de hartie pentru a reprezenta elemente din mediul inconjurator sau personaje imaginare.
S-a nascut in orientul indepartat, odata cu descoperirea hartiei. La inceput, era o ocupatie a membrilor curtii imperiale, iar in timp a devenit un instrument in educatie si in terapie.    Origami este O MAGIE, care il ajuta pe copil sa vada o metamorfoza chiar sub ochii lui, prin efortul sau. Magicianul  este chiar el. Copilul, de asemenea, invata in joc, sa observe natura, pe care o poate compara cu propria sa creatie.  
Origami dezvolta celor care il practica: 
1. autodisciplina (vointa, ambitia) 
2. dexteritatea 
3. ordinea si echilibrul interior 
4. increderea in puterile proprii 
5. imaginatia, fantezia 6. creativitatea 
 A anima, inseamna a da viata, a insufleti, a personifica un obiect si de a-l pune in anumite situatii. (Face parte din joaca oricarui copil sa se dedubleze in relatia sa cu jucariile preferate). Cu reprezentarile origami costruite cu mainile lor, copiii realizeaza, individual sau in grup, mici spectacole, care pot concura si castiga premii (tot figurine origami, mai complexe sau din materiale mai deosebite sau de dimensiuni impresionante). Aceasta activitate, dezvolta capacitatea de a crea povesti si a le comunica celorlalti.  Juriul acestor concursuri sunt ceilalti copii- spectatori, care au raspunderea sa aleaga castigatorul, acela dintre concurentii care a spus cea mai frumoasa poveste sau care i-a impresionat cel mai mult. Alegerea si raspunderea acesteia, creaza sentimentul de responsabilitate si dezvolta un sistem de valori personal. De asemenea se poate lucra pe teme de cunoastere a mediului sau basme sau de ce nu, de urbanism sau design de interior. Scopul final este introducerea artei origami ca element de dezvoltare al comportamentului copilului pornind de la trairile interioare, starile afective, emotionale si sociale. 
Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania – A.C.T.O.R. are misiunea de a oferi beneficiarilor sai, instrumentele care sa-i ajute sa comunice celor din jur ideile si sentimentele, astfel incat sa le creasca increderea in propriile puteri si sa-si gaseasca locul in comunitate 
Programul – Origami-teatru pedagogic in A.C.T.O.R. exista inca din anul 2002, anul infiintarii organizatiei. Acest program se realizeaza in parteneriat cu gradinite si scoli din Bucuresti si dureaza un an scolar, cu o intensitate de o data sau doua intalniri cu un grup intre 10 si 25 de copii pe saptamana. El se straduieste sa urmareasca programa clasica de invatamant a gradinitelor si scolilor partenere. 
In fiecare an noi scoli si gradinite ni se altura astfel ca numarul beneficiarilor creste ajungand de la 175 in 2002 la peste 1700 in 2007. 
« Profesorii » de origami din A.C.T.O.R. sunt tineri ce activeaza ca voluntari in organizatia noastra. Sunt pregatiti si antrenati ca animatori pentru copii de diferite varste, folosindu-se ca unelte origami, teatrul, artele plastice si participand la diverse programe si traininguri internationale. 
Timp de un an scolar copiii invata  sa plieze diferite figurine origami, care stau, apoi,  la baza multor activitati ludice, educativ-nonformale. Provocam copii sa gandeasca singuri si sa-si asume responsabilitatea pentru ideile lor. 
Incepand cu luna mai A.C.T.O.R., incepe o perioada de evaluare prin invitarea tuturor institutiilor de invatamant partenere de a participa la Concursul National de Origami, ce se va afla anul viitor la editia a 6 a. Concurentii vor putea sa cunoasca pasionati ai acestei arte din toate colturile tarii intr-o atmosfera de spectacol. Nu exista premii ce stimuleaza competitivitatea, ci numai care evalueaza tipul de implicare al fiecarui individ/grup de participanti. In juriu se gasesc personalitati culturale, dar si resprezentanti ai ambasadelor japoneze si italiene la Bucuresti. Gazda a evenimentului au fost, pe rand: Institutul Francez si Teatrul Tandarica. 
 Tot in cadrul activitatilor de evaluare-valorizare al cursantilor este « examenul final », prin care « absolventi » trebuie sa invete la randul lor pe alti copii sa plieze un model origami si numai apoi primesc diploma de absolvire de la A.C.T.O.R. 
 Va invitam ca  de anul acesta, sa va alaturati A.C.T.O.R. pentru a participa la acest program. Pentru orice alte informatii va stam la dispozitie la numarul de telefon : 4604768 ; mobil 0744686093, email : actor_romania@yahoo.com . 
 Eugenia BarbuPresedinte A.C.T.O.R.
 Parteneri: Gradinita Bambi, Gradinita MAPN nr. 2, Gradinita MArtinel-ABCDino, Scoala  171, Gradinita Little One, Gradinita Italiana    

  

  

  

  

  

 

One thought on “ORIGAMI – TEATRU PROGRAM PEDAGOGIC invitatie la partenriat pentru gradinite si scoli

  1. Sunt invatatoare in jud. Prahova. Am lucrat cu elevii mei multe modele Origami. M-ar interesa participarea la acest concurs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s